Placki pasterskie

4.48 (206 ocen)

  • 60 min

Gdy w domu brakło chleba gospodynie robiły takie placki na blasze kuchennej . Ja używam żeliwnej patelni .

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    1 litr maślanki lub kefiru ( może też być zsiadłe mleko)
    1 łyżka soli ( kopiata )
    1 łyżeczka sody
    1 jajko ( opcjonalnie , można nie dawać )
Wystaw ocenę:

4.48 (206 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki pasterskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Formujemy placki . 1. Wszystkie składniki mieszamy ( ważne aby miały temperaturę pokojową ) i zagniatamy miękkie ciasto . Odstawiamy na ok.45 minut i formujemy placki o grubości ok.1 cm .
  • Pieczemy placki na suchej patelni. 2. Żeliwną patelnię nagrzewamy na gazie , zmniejszamy płomień i pieczemy na suchej patelni placki co jakiś czas potrząsając .

Porady

Najlepiej smakują z kubkiem mleka , ale jadłem też przekrojone i nadziane smażonym boczkiem z cebulą .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować