Placek waniliowy z antonówkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszny placek z aromatycznymi jabłkami.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
    6 małych jajek
    3 szklanki pokrojonych w kostkę antonówek lub dżemu z antonówek własnej roboty
    4 łyżki oleju
    2 łyżki spirytusu
    3/4 szklanki mleka
    1/3 szklanki wody
    szklanka cukru (gdy dajemy surowe jabłka) lub pół szklanki (gdy dodajemy słodzony dżem)
    2 saszetki proszku do pieczenia po 16 g
    3 łyżki cukru waniliowego

    bułka tarta i tłuszcz do formy

Placek waniliowy z antonówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki oprócz jabłek wymieszać ze sobą ,,jak leci,, na jednolitą masę.

    Jabłka (nie obrane) pokroić w kosteczkę.
  • 2. Tak przygotowane ciasto wlać do natłuszczonej i obsypanej blachy lub tortownicy. Następnie łyżką nakładać ,,kopce,, jabłek lub dżemu na ciasto.
  • 3. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 200 stopniach do suchego patyczka czyli około godziny.

Porady

1. Do jabłek lub ciasta można dodać także trochę cynamonu. 2. Zamiast spirytusu możemy dodać ulubiony aromat.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy