Placek kokosowy

0 (0 ocen)

  • 55 min

Znika tak samo szybko jak się go przygotowuje.

  • 55 min

Składniki:

  • 225 g przesianej mąki pszennej
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki soli
    100 g masła śmietankowego
    100 g brązowego cukru
    90 g wiórków kokosowych + 10 g do posypania
    2 jaja
    4 łyżki mleka 2%

Placek kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i rozgniatamy razem w dłoniach do momentu uzyskania grudek przypominających mokry piasek. Następnie dodajemy cukier, wiórki kokosowe i jajka wymieszane z mlekiem - wszystko razem mieszamy za pomocą drewnianej łyżki do momentu połączenia się składników. Masa będzie raczej zbita i grudkowata (podobna jak przy muffinkach).
  • 2. Ciasto przekładamy do foremki, wyrównujemy wierzch i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Po tym czasie wyjmujemy posypujemy pozostałymi wiórkami i pieczemy kolejne 10-15 minut kontrolując aby wierzch się nie przypalił (sprawdzamy też patyczkiem czy ciasto w środku już się upiekło). Wyjmujemy i studzimy na kratce.

Komentarze

Podobne przepisy