1.Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą i 1 łyżeczką mąki,
całość razem wymieszać i przykryte ścierką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10 min.
Mąkę przesiać, dodać sól, jajko , wyrośnięty rozczyn ,olej. Całość wymieszać i zagniatać ok 5-7 min , ciasto ma być miękkie.
Wyrobione ciasto odstawić na ok 1 godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 220C (z termoobiegiem)
Ciasto podzielić na 2 części
rozwałkować tak by pizza zmieściła się w formie i miała brzeg.
Posmarować sosem z pomidorów lub ketchupem.
Przyprawić ziołami, dodać trochę sera startego na drobnych oczkach .
Dodać ulubione składniki, wierzch posypać tartym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 8-15 min.
Porady
Z dodatkami nie należy przesadzać.Pizza idealnie nadaje się do odgrzewania, wtedy jest pysznie chrupiąca.
Komentarze