Pierogi z borówkami amerykańskimi

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jak nie wiecie co zrobić z zamrożonymi borówkami z lata, to zróbcie pierogi pycha.

  • 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    3 szklanki mąki
    pół łyżeczki soli
    wrzątek (ok.1szklanka)
    2 łyżki oleju
    farsz:
    szklanka borówek
    dodatkowo:
    śmietana
    cukier

Pierogi z borówkami amerykańskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • borówki w pierogach 1. Mąkę mieszamy z solą.
    Dodajemy stopniowo wodę i zagniatamy nożem, dodać tyle wody ile wchłonie mąka. Zazwyczaj jest to szklanka wody.
    Dodać olej i zagniatać rękoma do uzyskania elastycznego i nie lepiącego się do rąk ciasta.
    Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką jak najbardziej cienko, wykrajać szklanką kółka i nakładać borówki.
    Zlepiać brzegi i docisnąć widelcem, albo zrobić ozdobną falbankę.
    Gotować w osolonej wodzie 4min.
    Podawać polane śmietaną z cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy