Aromatyczne kluseczki, tradycyjnie pierogi leniwe, które w tej wersji zostały mocno podrasowane ;)
60 min
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
400 g twarogu
1 jajko - żółtko i białko osobno
1 szklanka mąki pszennej
cukier waniliowy
3 małe ziarenka ziela angielskiego
kurkuma - do zabarwienia
czarnuszka
otarta skórka z grejfruta
4 łyżki miodu
Pierogi niezbyt leniwe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg rozgnieść widelcem lub zmielić. Dodać żółtko, mąkę, cukier waniliowy, dobrze rozgniecione ziele angielskie (najlepiej w moździeży), trochę kurkumy do zabarwienia, trochę czarnuszki, otartą skórkę z grejfruta (nie za dużo bo wyjdzie bardzo intensywny, ostry smak - nie do zjedzenia ;)), miód i ubitą pianę z białek.
Wszystko dobrze wymieszać. Ciasto się lepi ale im więcej mąki dodamy tym kluski będą twardsze i bardziej gumowe. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, można dodać nieco więcej mąki.
Formujemy płaskie krążki i wrzucamy do lekko posolonej wrzącej wody. Wyciągamy jak wypłyną na wierzch. Nie zapominajmy o lekkim przemieszaniu aby się w garnku nie posklejały.
Podajemy na ciepło. Forma wedle uznania: ze śmietaną, z roztopionym masełkiem, i.t.p.
Komentarze