Pierogi czereśniowe z sosem śmietanowo-miętowym

0 (0 ocen)

Latem warto jeść owocowe pierogi. Jako sosik przygotowałam miks śmietany i mięty z cukrem.

Składniki:

  • ciasto:
    0,30 dkg mąki + troszkę do podsypywania
    małe jajko
    3-4 łyzki oleju
    3/4 szklanki gorącej wody (tyle, ile zabierze mąka)

    nadzienie:
    2 szklanki dużych czereśni bez pestek (liczymy 1 czereśnię na 1 pieroga)

    sos:
    1/2 szklanki śmietany 30%
    3 łyżeczki cukru pudru
    3 duże gałązki świeżej mięty

Pierogi czereśniowe z sosem śmietanowo-miętowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zarabiamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy i wykrawamy kółka.
  • 2. Nadziewamy pierożki czereśniami, sklejamy ciasto. Gotujemy we wrzątku, aż będą miękkie.
  • 3. Śmietanę miksujemy razem z cukrem pudrem oraz listkami mięty. Polewamy gotowe pierożki sosikiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy