Sernik z sosem miętowym

0 (0 ocen)

Mega rozkosz dla podniebienia

Składniki:

  • 600 gram półtłustego twarogu (3 kostki, każda po 200 gram)
    6 jaj
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki miodu
    1 suchy wafel

    Sos miętowy:
    2 łyżki świeżej mięty
    1 zielona galaretka
    1/8 kostki masła
    2 łyżeczki mąki
    sok z 1/2 cytryny
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Sosy

Sernik z sosem miętowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Miksuję twaróg dosypując po trochu cukier, aż masa będzie gładka. Dodaję po jednym jajku i przesiewam obie mąki do masy serowej. Na końcu dolewam miód. Wszystko razem wymieszam i przekładam ciasto do tortownicy o śr 24 cm wyłożonej suchym waflem. wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190'C na 30 minut. Upieczone zostawiam w zamkniętym piekarniku na następne 30 minut, wyjmuję i studzę.
    Miętę zaparzam w 1/2 szklanki wrzątku, odcedzam na sicie, wywar miętowy doprawiam cukrem i sokiem z cytryny. Masło rozpuszczam na patelni, dodaję mąkę i lekko zasmażam. Rozprowadzam wywarem , dolewam około 1-1 1/2 szklanki wrzątku, wsypuję galaretkę i podgrzewam ,aż żelatyna się rozpuści.
    Sernik kroję na 12 części, układam na talerzykach i polewam sosem miętowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować