Pesto z natki marchewki

0 (0 ocen)

  • 10 min

To idealny przepis dla osób, które chcą w pełni wykorzystać aromat i smak marchewki.

  • 10 min

Składniki:

  • - natka z jednej wiązki młodej marchewki
    - 2 ząbki czosnku
    - 1/2 szklanki prażonych migdałów
    - 3 łyżki soku z cytryny
    - 6 łyżek oliwy z oliwek
    - sól do smaku

Pesto z natki marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Natkę dokładnie myjemy i oddzielamy listki, od łodyżek. Migdały lekko prażymy na patelni.
  • 2. Wszystko blendujemy aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji pesto. Możliwe, że będziemy potrzebowali trochę więcej oliwy - zależy to od składników.
  • 3. Doprawiamy solą. Przechowujemy w zamkniętym słoiku, w lodówce do 10 dni.

Porady

Pesto możesz wykonać również z pietruszki albo jarmużu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy