Papryka marynowana

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na marynowaną paprykę. Według tego przepisu robię ją już wiele lat. Polecam do kanapek, sałatek, pizzy.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg papryki
    1 l wody
    1 łyżka soli
    4 łyżki cukru
    1/4 szklanki octu 10%
    ziele angielskie
    pieprz ziarnisty
    liście laurowe
    gorczyca
    olej

Papryka marynowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Papryka marynowana 1. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier i sól, zagotowujemy. Wlewamy ocet i wyłączamy gaz. Odstawiamy do ostudzenia.
    Paprykę myjemy i wycieramy np. ściereczką i kroimy, usuwamy gniazda nasienne. Paprykę kroimy na mniejsze części.
    Do każdego słoika wkładamy : 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego, listek laurowy i dużą szczyptę gorczycy.
    Paprykę ciasno układamy w słoikach i wlewamy zalewę. Do każdego słoika wlewamy łyżkę oleju, zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut.

Komentarze

Podobne przepisy