Naleśniki w paski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mleko wlewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy mikserem dokładnie. Im dłużej mieszamy tym ciasto będzie pulchniejsze.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy porcję ciasta i smażymy , aż wierzch się zetnie , a dół zrumieni. Następnie przewracamy na drugą stronę. Przekładamy na talerz i smażymy następne porcje. Gotowe naleśniki przekładamy serem i dżemem.
2.Zwijamy w rulon.
3.Ser:
Wszystkie składniki razem miksujemy. Ja robię to w robocie kuchennym. W tedy masa jest gładka. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta - dodać odrobinę śmietany lub mleka.
4.Jeśli mam więcej czasu smażę naleśniki w paseczki. Wówczas odlewam około ½ szklanki ciasta i mieszam go z 1 łyżką kakao. Na rozgrzaną patelnię wylewam wówczas porcje białego ciasta, po czym łyżką robię na nim cienkim strumieniem równoległe paski z ciasta ciemnego.
Porady
Jeśli ktoś nie ma dżemu, może do masy serowej dodać np. rodzynek. Równie pysznie smakują
Komentarze