Naleśniki w paski

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo ciekawy pomysł na urozmaicenie zwykłych naleśników.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    2 jajka
    2 szklanki mąki ( użyłam typ 405 )
    2 szklanki mleka ( 1,5 % )
    pół szklanki wody + kilka łyżek do dodania później
    2 łyżeczki cukru
    szczypta soli
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju
    2 łyżeczki kakao

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    ulubiona konfitura ( użyłam konfitury z czarnej porzeczki )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Naleśniki w paski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na naleśniki 1.
    Do miski wbijamy jajka i miksujemy je na najwyższych obrotach przez 2 minuty z cukrem i solą.
    Następnie zmniejszamy obroty do minimum i wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewamy mleko ( składniki te dodajemy na przemian po 1/4 szklanki mąki i 1/4 szklanki mleka ). Następnie dolewamy pół szklanki wody i 2 łyżki oleju. Miksujemy.
    Do małej miseczki przelewamy ok. pół szklanki ciasta, dosypujemy do niego kakao i mieszamy dokładnie. Tak przygotowane ciasta odstawiamy na pół godziny.
  • naleśnik 2. Po upływie tego czasu ciasto przeważnie robi się gęstsze więc dolewamy do niego odrobinę wody ( tak do konsystencji gęstej śmietany ) i mieszamy.
    Na patelni rozgrzewamy olej. Wlewamy porcję ciasta jasnego, rozlewamy go równomiernie po patelni i następnie łyżką robimy ciastem ciemnym paski lub różne esy floresy. Naleśnik smażymy z dwóch stron, po ok. 1 minucie z każdej.
  • naleśnik w paski 3. Tak usmażone naleśniki podajemy z ulubioną konfiturą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować