Bardzo ciekawy pomysł na urozmaicenie zwykłych naleśników.
60 min
Składniki:
Składniki na ciasto:
2 jajka
2 szklanki mąki ( użyłam typ 405 )
2 szklanki mleka ( 1,5 % )
pół szklanki wody + kilka łyżek do dodania później
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
2 łyżeczki kakao
Dodatkowo:
olej do smażenia
ulubiona konfitura ( użyłam konfitury z czarnej porzeczki )
Naleśniki w paski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do miski wbijamy jajka i miksujemy je na najwyższych obrotach przez 2 minuty z cukrem i solą.
Następnie zmniejszamy obroty do minimum i wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewamy mleko ( składniki te dodajemy na przemian po 1/4 szklanki mąki i 1/4 szklanki mleka ). Następnie dolewamy pół szklanki wody i 2 łyżki oleju. Miksujemy.
Do małej miseczki przelewamy ok. pół szklanki ciasta, dosypujemy do niego kakao i mieszamy dokładnie. Tak przygotowane ciasta odstawiamy na pół godziny.
2.Po upływie tego czasu ciasto przeważnie robi się gęstsze więc dolewamy do niego odrobinę wody ( tak do konsystencji gęstej śmietany ) i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wlewamy porcję ciasta jasnego, rozlewamy go równomiernie po patelni i następnie łyżką robimy ciastem ciemnym paski lub różne esy floresy. Naleśnik smażymy z dwóch stron, po ok. 1 minucie z każdej.
3. Tak usmażone naleśniki podajemy z ulubioną konfiturą.
Komentarze