Mus jabłkowy z cynamonem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

mus może być traktowany jako potrawa bądź dodatek do dania, można go jeśc bezpośrednio z miseczki, albo z naleśnikami, czy tostami

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - jabłka średnie: 1 kilogram
    - cukier: 20 dekagramów
    - cynamon mielony (opcjonalnie): 1 łyżeczka
    - cukier waniliowy ( 16 g ): 1 łyżeczka

Mus jabłkowy z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mus jabłkowy 1. Jabłka ścieramy na średniej tarce, wkładamy do garnka , dolewamy szklankę wody ; rozgotowujemy , co jakiś czas mieszając ; dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon, wymieszać i zagotować ; gorący mus wlać do słoików, mocno zakręcić i pasteryzować prze ok 30 minut w temp. 90-100 stopni. Idealnie nadaje się do jedzenia na ciepło bezpośrednio z miseczki oraz do naleśników, ciast , oraz innych słodkich przysmaków :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy