Łososiowa pierzynka na przystawkę

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ta przystawka prezentuje się imponująco na talerzu, robi fajne wrażenie i jest bardzo smaczna.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • łOSOSIOWA PIERZYNKA:
    - łosoś wędzony: 200 gramów
    - jajka na twardo duże: 3 sztuki
    - pieczywo tostowe kromki: 4 sztuki
    - pomidorki koktajlowe: 8 sztuk
    - sałata rukola: 1 sztuka
    - koperek świeży pęczek: 1 sztuka
    - kawior czarny/ziarenka: 1 sztuka
    SOS CHRZANOWY:
    - majonez: 1 łyżka
    - śmietana 12-18%: 2 łyżki
    - jogurt natruralny: 2 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka

Łososiowa pierzynka na przystawkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować jajka na twardo. Wymieszać wszystkie składniki sosu. Pieczywo tostowe opiec w tosterze lub w piekarniku. Gorące posmarować masłem z dodatkiem czosnku. Na 4 talerzach ułożyć sałatę, na wierzch położyć opieczony chleb.Obok pieczywa rozłożyć po 4 połówki pomidorków.
  • łososiowa pierzynka 2. Jajka pokroić w ósemki i układać po 3 kawałki na kanapce.
  • łososiowa pierzynka 3. Przykryć 2 plastrami łososia, tak żeby otulić jak pierzynką. Wszystko polać sosem chrzanowym i udekorować kawiorem lub koperkiem (ewentualnie plasterkami cytryny).

Notka redakcyjna

Jeśli szukasz więcej inspiracji na imprezowe menu dla swoich gości, zobacz nasze pomysły na przekąski na imprezę.

Komentarze

Podobne przepisy