Kurczak w sosie cytrynowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Rodzina Wojtaszków zaprosiła nas do Piławy Górnej na kurczaka w sosie cytrynowym.

Składniki:

  • ● 2 podwójne filety z kurczaka
    ● 2 cytryny
    ● cebula
    ● mały słoik czarnych oliwek bez pestek
    ● 2-3 ząbki czosnku
    ● szkl. bulionu z kostki
    ● 3 łyżki mąki
    ● łyżka masła
    ● 3 łyżki oliwy
    ● sól, pieprz
    ● 2 woreczki ryżu
    ● pomidor
    ● szczypiorek

Kurczak w sosie cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na sypko.
    Filety myjemy, osuszamy
    i kroimy wzdłuż. Rozbijamy,
    oprószamy solą i pierzem.
    Obtaczamy w mące. Smażymy
    na maśle i oliwie. Mięso
    przekładamy na talerz.
  • 2. Cytryny sparzamy i kroimy
    w ćwiartki. Oliwki przekrawamy.
    Cebulę i czosnek
    obieramy i smażymy na
    tłuszczu z mięsa ok. 3 minut.
    Wkładamy mięso. Wlewamy
    bulion, dodajemy
    ćwiartki cytryny i dusimy ok.
    5 minut. Dodajemy oliwki
    i dusimy jeszcze 5 minut.
  • 3. Pomidora i szczypiorek
    myjemy. Pomidora kroimy
    w plastry, szczypiorek siekamy.
    Doprawiamy. Podajemy
    do mięsa i ryżu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy