Kurczak po prowansalsku

0 (0 ocen)

Pyszne danie z warzywami . Warto spróbować .

Składniki:

  • 600 g filetu z kurczaka ze skórą

    łyżeczka ziół prowansalskich

    2 cebule

    2 ząbki czosnku

    duży pomidor

    2 małe cukinie

    zielona , żółta i czerwona papryka

    8 łyżek oliwy z oliwek

    sól , pieprz

    1/2 pęczka natki pietruszki

Kurczak po prowansalsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opłukać filety z kurczaka w zimnej wodzie, osuszyć je papierowym ręcznikiem i natrzeć ziołami prowansalskimi .

    Obrać i posiekać cebulę oraz czosnek .

    Pomidora sparzyć , obrać ze skórki i pokroić na kawałki .

    Obrać cukinię i pokroić w dużą kostkę .

    Papryki przekroić na pół , opłukać i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w szerokie paski .

    Rozgrzać na dużej patelni 2 łyżki oliwy i smażyć filety ułożone skórą do dołu przez 8 minut .

    Następnie odwrócić je i smażyć jeszcze 5 minut .

    Przełożyć mięso na talerz i posolić .

    Rozgrzać resztę oliwy i podsmażyć cebulę , czosnek , cukinię oraz paski papryki .

    Na końcu wmieszać pomidora i doprawić całość solą oraz pieprzem .

    Dusić danie przez 15 minut na małym ogniu .

    Umyć i osuszyć natkę pietruszki , drobno ją posiekać i dodać do warzyw .

    Na wierzchu ułożyć mięso i dusić całość jeszcze 15 minut .

Komentarze

Podobne przepisy