Kruche ciasteczka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i proszek przesiać, dodać cukier. Miękką margarynę położyć na mące i posiekać na niewielkie kawałki.
2.Dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Trzeba podsypywać mąką, bo ciasto jest trochę lepkie i przykleja się do stolnicy :) Następnie wkładamy je do lodówki na dwie godziny.
3.Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i kroić w plastry (wzdłuż dłuższej części ćwiartki). Posypać cukrem pudrem i cynamonem i wymieszać delikatnie.
4.Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości około 2 mm i wykrawać krążki najlepiej wielkości szklanki (mogą być większe, ale wtedy już trzeba też mieć duże jabłka). Na połowie krążka położyć dwie cząstki jabłka i przykryć drugą połową krążka.
5.Układać na natłuszczonej margaryną blaszce. Piec w 180-190 stopniach na złotawy kolor. Upieczone można ewentualnie posypać cukrem pudrem lub cynamonem.
Komentarze