Krem z zielonego groszku z mięsem mielonym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Prosta, ekspresowa, wyrazista i sycąca dzięki mięsku mielonemu. Wspomnienie lata.

  • 20 min

Składniki:

  • 400g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
    2-3 ziemniaki
    1 por
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 łyżka masła
    4 szklanki wody
    100 ml śmietany
    300 g mięsa mielonego
    1 łyżeczka suszonego lubczyku
    sól, pieprz do smaku
    słodka papryka

Krem z zielonego groszku z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojony w krążki por lekko solimy i podsmażamy na łyżce masła.
    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy do pora, podsmażamy.
  • krem z groszku 2. Dodajemy marchew i pietruszkę pokrojone w kostkę. Wlewamy wodę.
    Całość gotujemy do momentu, aż jarzyny zmiękną. Dorzucamy zielony groszek i gotujemy ok. - minut.
    Zupę doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem, zaprawiamy śmietaną i miksujemy na krem. Na koniec wrzucamy podsmażone, doprawione solą i pieprzem oraz papryką mięso, zostawiamy odrobinę do dekoracji.

Komentarze

Podobne przepisy