Jabłkowe placuszki

0 (0 ocen)

idealne na podwieczorek dla małego i dużego łasucha

Składniki:

  • 0,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki wody gazowanej
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jabłka
    2 łyżki cukru
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania

Jabłkowe placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mleko połączyć z wodą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie mieszankę wsypać do mleka, dodać starte jabłka i wszystko razem dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść porcje ciasta na rozgrzany olej. Smażyć na rumiano z obu stron. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy