Gołąbki ryżowe z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Smaczne gołąbki babci Stefci z Bieszczad.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kapusta włoska 1 główka
    Ryż 2 szklanki
    Pieczarki świeże ½ kg
    Cebula biała 1 szt.
    Smalec 1 łyżka
    Sól i pieprz do smaku
    Rosół warzywny 1 szklanka (może być z kostki)

Gołąbki ryżowe z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Kapustę oczyścić, oddzielić liście, sparzyć i odciąć nerwy. Ryż ugotować na sypko z dodatkiem soli do smaku. Cebulę obrać i zmielić z oczyszczonymi pieczarkami po czym przysmażyć na smalcu. Ryż połączyć z pieczarkami, doprawić do smaku kłaść na liście z kapusty i zawijać gołąbki. Gotowe gołąbki ułożyć w rondlu, zalać rosołem wymieszanym i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Gotowe gołąbki podawać polane sosem według uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy