Kuleczki ryżowe z pieczarkami

4.46 (196 ocen)

Pyszne na ciepło, na przykład, jako dodatek do drugiego dania (z sosem grzybowym smakują rewelacyjnie). Często podaję je też na zimno, jako zakąskę - posypane odrobiną ostrej papryki albo curry.

Składniki:

  • 300g pieczarek
    2 woreczki ryżu
    2 małe cebule
    Sól, pieprz do smaku
    Bułka tarta
    2 jajka
    Olej
Wystaw ocenę:

4.46 (196 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kuleczki ryżowe z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kuleczki ryżowe z pieczarkami 1. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć na nią cebulę i podsmażyć na złotobrązowy kolor. Dodać umyte i pokrojone pieczarki. Dusić ok. 15 minut, aż grzyby zmiękną.
  • 2. Ryż ugotować według przepisy na opakowaniu (nie rozgotować).
  • 3. Ugotowany ryż dodać do warzyw, wymieszać na patelni. Przełożyć do miski. Doprawić do smaku solą i pieprzem i odstawić do ostygnięcia.
  • Kuleczki ryżowe z pieczarkami 4. Do wystudzonego ryżu i pieczarek dodajemy jajka oraz bułkę tartą - Należy uważać z ilością bułki, by nie przesadzić - masa powinna być kleista i zwięzła, ale nie za sucha - dodajemy więc po trochu i mieszamy.
  • Kuleczki ryżowe z pieczarkami 5. W głębokim naczyniu rozgrzewamy olej. W tym czasie z przygotowanej masy formujemy kulki średnicy 3-4 cm wkładamy do miski z bułką tartą, obtaczamy w niej i wrzucamy do garnka z olejem – smażąc na głębokim tłuszczu tak, by kulki były całkowicie zakryte olejem.
    Wyjmujemy z oleju za pomocą cedzaka i odkładamy na chwilę by z kulek ociekł olej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować