Pyszne na ciepło, na przykład, jako dodatek do drugiego dania (z sosem grzybowym smakują rewelacyjnie). Często podaję je też na zimno, jako zakąskę - posypane odrobiną ostrej papryki albo curry.
Składniki:
300g pieczarek
2 woreczki ryżu
2 małe cebule
Sól, pieprz do smaku
Bułka tarta
2 jajka
Olej
Kuleczki ryżowe z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć na nią cebulę i podsmażyć na złotobrązowy kolor. Dodać umyte i pokrojone pieczarki. Dusić ok. 15 minut, aż grzyby zmiękną.
2.Ryż ugotować według przepisy na opakowaniu (nie rozgotować).
3.Ugotowany ryż dodać do warzyw, wymieszać na patelni. Przełożyć do miski. Doprawić do smaku solą i pieprzem i odstawić do ostygnięcia.
4.Do wystudzonego ryżu i pieczarek dodajemy jajka oraz bułkę tartą - Należy uważać z ilością bułki, by nie przesadzić - masa powinna być kleista i zwięzła, ale nie za sucha - dodajemy więc po trochu i mieszamy.
5.W głębokim naczyniu rozgrzewamy olej. W tym czasie z przygotowanej masy formujemy kulki średnicy 3-4 cm wkładamy do miski z bułką tartą, obtaczamy w niej i wrzucamy do garnka z olejem – smażąc na głębokim tłuszczu tak, by kulki były całkowicie zakryte olejem.
Wyjmujemy z oleju za pomocą cedzaka i odkładamy na chwilę by z kulek ociekł olej.
Komentarze