Gofry pokrzywowe na kefirze

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Gofry z dodatkiem pokrzywy. Wyszły wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz. A do tego w pięknym kolorze!

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kefir - 350 ml
    Jajka - 2 sztuki
    Cukier - 3 łyżki
    Mąka pszenna - 200 g
    Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    Olej - 2 łyżki + do nasmarowania gofrownicy
    Pokrzywa - garść liści
    Do posypania - cukier puder

Gofry pokrzywowe na kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gofry pokrzywowe na kefirze 1. Pokrzywę dokładnie myjemy i siekamy.

    Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy kefir, olej, proszek, mąkę, pokrzywy i mieszamy trzepaczką. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.

    Porcje ciasta wylewamy do nasmarowanej gofrownicy. Musi myć bardzo dobrze nagrzana. Pieczemy, aż ciasto będzie ładnie przyrumienione i będzie odchodzić od brzegów.

    Podajemy na ciepło, posypane cukrem pudrem.

Porady

Gofry można podać z jogurtem, bitą śmietaną lub owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy