Gicz cielęca

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Delikatne mięso cielęce w towarzystwie warzyw.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 gicze cielęce (po 800-900 g)
    3 cebule
    włoszczyzna
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    250 ml białego wytrawnego wina
    3 łyżki oleju
    500 ml rosołu cielęcego ( może być z kostki )
    3 łyżki octu z białego wina
    2 łyżeczki cukru
    majeranek
    sól
    pieprz
    natka pietruszki

Gicz cielęca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gicz cielęca 1. Włoszczyznę obrałem, pokroiłem na kawałki dość grube. Obrałem cebulę, pokroiłem na ćwiartki. W brytfance rozgrzałem olej, obsmażyłem mięso z każdej strony. Przyprawiłem solą , wyjąłem z brytfanki. Na tym samym tłuszczu podsmażyłem pokrojoną włoszczyznę i ćwiartki cebul, dodałem koncentrat pomidorowy. Wlałem wino i rosół, ocet winny, włożyłem gicze, wstawiłem na 2,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. ( drugi poziom od dołu ). Co jakiś czas polewałem tworzącym się sosem. Pod koniec gotowania doprawiłem cukrem , solą i pieprzem. Dodałem natkę pietruszki, chwilę dusiłem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy