Frużelina truskawkowa

0 (0 ocen)

Przepyszny dodatek do lodów, gofrów i deserów! Kawałki jędrnych owoców zatopione w lśniącym żelu – pyszne!

Składniki:


  • 1 kg truskawek
    1 szklanka domowego cukru waniliowego
    200 ml wody
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

Frużelina truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Truskawki umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki lub szóstki, w zależności od wielkości owoców. Wrzucić do garnuszka, zasypać cukrem, przemieszać i wstawić do lodówki na noc.

    Na drugi dzień postawić garnek na ogniu, zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimną wodą.

    Wlać do truskawek, mieszać aż całość zgęstnieje. Zagotować i przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i odstawić do wystudzenia.

    Przechowywać w bardzo chłodnym miejscu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy