Fasolka w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

...

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 2 kg fasolki szparagowej
    40 dag marchewki
    40 dag cebuli
    2 małe słoiczki przecieru pomidorowego
    2 szkl. oleju
    2 liście laurowe
    6 łyżek cukru
    3 łyżki soli
    2 łyżki octu 10-proc.
    pieprz

Fasolka w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy,kroimy w cieńkie półtalarki. Marchew obieramy,myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dusimy z cebulą na rozgrzanym oleju ok. 15 min. Dodajemy liście laurowe,pieprz,2 łyżki soli ,cukier (Szczyptę zostawiamy) oraz przecier pomidorowy. Wlewamy ocet. Mieszamy.
    Fasolę myjemy, odcinamy końcówki,kroimy na pół. Zalewamy wodą ,dodajemy pozostałe sól i cukier. Gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy na sicie ,następnie przekładamy do warzyw i dusimy jeszcze 15 min.
    Gorącą sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 20 min.

Komentarze

Podobne przepisy