Fasolka w sosie pomidorowym

4.5 (196 ocen)

Pyszna , gotowa przekąska, którą można podać na nieplanowaną imprezę.

Składniki:

  • 2 kg fasolki szparagowej
    40 dag marchwi
    40 dag cebuli
    2 małe słoiki przecieru pomidorowego
    2 szklanki oleju
    2 liście laurowe
    5-6 łyżek cukru
    3 łyżki soli
    3 łyżki octu 10 %
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Fasolka w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule kroimy w cienkie pół krążki, marchewki ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dusimy około 15 minut. Dodajemy liście laurowe, pieprz, 2 łyżki soli, cukier , przecier pomidorowy, olej i na końcu dodajemy ocet. Mieszamy.
    Pokrojoną na połówki fasolkę zalewamy wodą. Dodajemy resztę soli i cukru. Gotujemy około 10 minut, przecedzamy. Przekładamy do warzyw i dusimy jeszcze około 15 minut. Gorącą przekładamy do słoików. Zakręcamy. Pasteryzujemy około 20 minut.

Porady

Fasolki wychodzi około 11 słoików o pojemności 0,33 l.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować