Czekoladowy mus

0 (0 ocen)

Pyszny czekoladowy deserek na szybko, dla dużego i małego:) Deserek pyszny w takiej wersji jak podałam ale można go również wzbogacić ulubionymi owocami.

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
    100 g gorzkiej czekolady
    200 ml śmietanki 30 %
    przyprawa do dań słodkich Kamis lub 4 kostki czekolady

Czekoladowy mus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (ja używam gorzkiej z biedronki 60 % ale można użyć innej- deserowej czy mlecznej) i przestudzić. Następnie do czekolady dodać serek mascarpone (serek wyjmujemy wcześniej z lodówki i pozostawiamy w temperaturze pokojowej) i dokładnie wymieszać. Potem dodać 50 ml śmietanki i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Mus przełożyć do szklaneczek. Pozostałą śmietankę ubić i udekorować mus w szklaneczkach. Na wierzchu posypać startą czekoladą lub przyprawą do dań słodkich . Mus możemy jeść od razu lub można wstawić do lodówki, deser wtedy stężeje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy