Ciasto czekoladowo – kajmakowe

0 (0 ocen)

Szukacie ciasta bez mąki? Ja znalazłam taki przepis. To naprawdę pyszne ciasto :)

Składniki:

  • Ciasto
    • 100 g gorzkiej czekolady
    • 80 g cukru
    • 80 g masła
    • 4 jajka

    Krem kajmakowy
    • 200 g kajmaku
    • 250 g śmietany kremówki 30%
    • 250g serka mascarpone

    • kakao (do posypania)

Ciasto czekoladowo – kajmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy i do niego dorzucamy połamaną czekoladę. Odstawiamy na kilka minut aż czekolada się rozpuści. Dokładnie mieszamy i odstawiamy polewę do wystudzenia (ma być płynna). Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Następnie dodajemy polewę czekoladową. Na koniec dodajemy ubitą pianę . Masę przelewamy do formy i pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  • 2. Śmietanę ubijamy. Serek ucieramy delikatnie z kajmakiem i łączymy ze śmietanką. Masę nakładamy na ostudzone ciasto czekoladowe. Całość wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem posypujemy kakao.

Komentarze

Podobne przepisy