ciasteczka imbirowe z miodem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Pyszne aromatyczne ciasteczka, rozgrzewające od środka. Jedne z moich ulubionych jesienno - zimowych, pięknie pachną podczas pieczenia i podczas jedzenia :-) Doskonale pasują też na bożonarodzeniowy stół, gdzie mają swoje stałe miejsce obok tradycyjnych pierniczków oraz ciasteczek orzechowych i migdałowych rożków.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka mielonego imbiru
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    1/2 szklanki cukru
    20 g kandyzowanego imbiru bardzo drobno pokrojonego
    125 g miękkiego masła
    100 g płynnego miodu

    drobny cukier do obtaczania ciasteczek

Ciasteczka imbirowe z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszałam wszystkie suche składniki, dodałam miękkie masło i wyrobiłam palcami, jak kruszonkę. Do ciasta dodałam leciutko podgrzany miód i dokładnie wymieszałam łyżką. Z masy formowałam kulki wielkości orzecha, obtaczałam w drobnym cukrze i układałam w odstępach (!) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180stopni 10 - 12 minut (tylko do lekkiego zrumienienia, bo jeśli ciasteczka się przypieką będą gorzkie).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy