Budyniowo-jabłkowe koperty półfrancuskie

0 (0 ocen)

Stary niezapomniany przepis, podobnie jak ich smak. Wyśmienite do kawki i herbatki z przyjaciółką.

Składniki:

  • Ciasto:

    1 masło/margaryna
    3 szkl. mąki
    1 szkl. śmietany
    aromat waniliowy
    cukier waniliowy

    Nadzienie;

    1 budyń waniliowy ugotowany według przepisu na opakowaniu (z mniejszą ilością mleka)
    2 jabłka

    dodatkowo cukier puder

Budyniowo-jabłkowe koperty półfrancuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę posiekać nożem z mąką. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
    Ciasto schłodzić w lodówce ok. godziny.
  • 2. Jabłka pokroić w drobną kostkę i wymieszać z gorącym budyniem.
    Ostudzić.
  • 3. Ciasto rozwałkować, pokroić w kwadraty i na każdym układać nadzienie.
    Rogi kwadratów zlepiać do środka.
    Piec ok. 20 min. w temp. 180 st.C
    Gorące posypać grubo cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy