Bardzo lubię budyń z dynią. Tym razem użyłam go do stworzenia deseru dla córki. Z ziemią i robakami ;)
Składniki:
400 ml mleka
200 g oczyszczonej dyni
2 łyżki cukru waniliowego
1 op. Budyniu waniliowego bez cukru
120 g kakaowych ciastek
6 żelek w kształcie dżdżownic
Budyń dyniowy z robaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do rondelka wlać 300 ml mleka, dodać startą na tarce dynię i cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu, aż dynia zmięknie. Zmiksować blenderem.
W reszcie mleka rozprowadzić proszek budyniowy, wlać do rondelka, wymieszać, gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje.
Lekko przestudzony budyń rozłożyć do 3 pucharków.
Ciastka (użyłam Oreo, krem usunęłam) zmiksować w rozdrabniaczu do konsystencji okruszków. Posypać budyń ciasteczkami. Udekorować żelkami w kształcie robaków ;)
Komentarze