Zupa śliwkowa z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki umyć, przekroić, wyjąć pestki (kilka odłożyć). Litr wody zagotować z cukrem, goździkami, cynamonem i skórką cytrynową. Do wrzącego płynu włożyć połówki śliwek i kilka pestek. Zupę doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 5 minut, aż śliwki będą miękkie.
2.Usunąć pestki, cynamon, goździki i skórkę cytrynową. Kilka połówek śliwek wyjąć do dekoracji. Mąkę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, wlać do zupy i mieszając, zagotować. Zupę lekko ostudzić, zmiksować, wlać śmietankę, wymieszać i podgrzać.
3.Zupę wlać na talerze, udekorować odłożonymi śliwkami i listkami melisy. Można podawać na ciepło lub na zimno, najlepiej z grzankami z bułki lub groszkiem ptysiowym.
Komentarze