Śliwkowa zupa

2 (1 ocen)

Zupę tą możemy podawać na ciepło lub zimno. Pysznie smakuje także podana z makaronem lub z biszkoptami. Możemy ją przygotować także z mrożonych owoców.

Składniki:

  • Składniki:
    • 0,5 kg śliwek ( u mnie węgierki),
    • 3 łyżki cukru,
    • 2 łyżki rodzynek,
    • 0koło 1/5 szklanki czerwonego wina,
    • Około 3 łyżki śmietany do zabielenia,
    • 1 kopiata łyżeczka maki ziemniaczanej,
    • Cynamon do smaku,
    • 2-3 naleśniki do podania,
    • Melisa do dekoracji
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Desery

Śliwkowa zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane rodzynki 1. Do wina dodajemy rodzynki i moczymy około 1 godziny. Po tym czasie odcedzamy.
  • przygotowane śliwki 2. Śliwki płuczemy i usuwamy z nich pestki. Tak przygotowane przekładamy do garnka, zalewamy około 1 litra wody i gotujemy do miękkości (około 10 minut).
  • zabielanie 3. Gdy śliwki są miękkie zupę miksujemy. Ponownie zagotowujemy, słodzimy i zagęszczamy mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Na koniec całość zabielamy dodając śmietanę, doprawiamy cynamonem i zagotowujemy (bardzo krótko). Po zdjęciu z ognia dodajemy rodzynki oraz wino w którym się moczyły.
  • przygotowanie naleśnikowego makaronu 4. Zupę rozlewamy na talerze. Podajemy z pokrojonym w paski naleśnikiem. Dodatkowo dekorujemy melisą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować