Zupa Kwaśny kurczak

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jak zwykle na koniec tygodnia wykorzystujemy zawartość lodówki przed szoppingiem w sobotę na cały tydzień. Zupa bardzo smaczna ,kwaśna ,lekko ostra. Dla lubiących łagodniejsze smaki proponujemy zabielenie śmietaną. Smakuje równie dobrze.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka (ok 500 g)
    1 duża marchew
    mały seler
    200 g pieczarek
    4 ziemniaki
    por (biała część)
    200 g kapusty kiszonej
    1/2 szklanki kwasu z kapusty kiszonej
    1 l bulionu drobiowego
    łyżka masła
    łyżeczka pasty curry (zielonej)
    łyżka sosu chili
    liść laurowy
    sól ,pieprz

Zupa kwaśny kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa Kwaśny kurczak 1. Marchew ,seler ,ziemniaki ,filety z kurczaka kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy ,kroimy na plasterki ,pora w piórka. Warzywa i kurczaka smażymy na maśle około 10 min. Następnie dodajemy kapustę kiszoną ,smażymy 5 min.
    Całość zalewamy bulionem ,dodajemy pastę curry ,liść laurowy ,sos chili oraz sok z kiszonej kapusty. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy