zupa fasolowa z wkładką

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Zupa fasolowa,niby nic specjalnego,ale jesli wzbogaci sie ją kilkoma dodatkami to widzimy ją wtedy w innym świetle

  • Łatwy

Składniki:

  • - fasola: 300 gramów
    - por (biała część): 1 sztuka
    - żeberka wieprzowe: 300 gramów
    - sól,pieprz,bazylia: 2 łyżeczki
    - kiełbasa cienka: 250 gramów
    - ziemniaki: 4 sztuki
    - czosnek: 1 ząbek
    - marchewka: 1 sztuka

Zupa fasolowa z wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę myjemy i namaczamy na noc.Następnego dnia gotujemy ją w tej samej wodzie w ktorej się moczyła.Lekko solimy gdy juz będzie miękka.
    Żeberka zalewamy litrem wody i gotujemy razem z drobno pokrojona w kostkę marchewką.Białe części pora kroimy w cienkie plasterki i obsmażamy na maśle.Dodajemy do wywaru.
    Ziemniaki obieramy i myjemy,kroimy w kostkę.Dodajemy razem z fasolą do zupy.
    Czosnek ucieramy z sola,pieprzem i łyzką oliwy.Mieszamy z zupą.Doprawiamy do smaku sola,pieprzem i połowa łyżeczki suszonej bazylii.Cienką kiełbasę kroimy w pół plasterki i obsmażamy na patelni.Dodajemy do zupy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy