Zupa Cytrynowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Zupa jest bardzo orzezwiajaca a zarazem pozywna

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 l wywaru drobiowego lub kostka rosołowa 1 udko z kurczaka 2 cytryny 100 g ryżu 4 łyżki śmietanki 22% pęczek koperku sól , biały pieprz do smaku

Zupa cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż zalewamy wodą, odstawiamy na 30 minut i odcedzamy. Udko z kurczaka płuczemy zalewamy wywarem i dodajemy 200 ml wody gotujemy 30 minut na małym ogniu pod przykryciem . Ugotowane udko wyjmujemy i oddzielamy od kości i kroimy na kawałki. Jedna cytrynę szorujemy sparzamy i ścieramy z niej skórkę. Z obu cytryn wyciskamy sok .koperek drobno siekamy. Do letniej zupy dodajemy zahartowaną śmietankę i ryż ponownie gotujemy przez 2 min. Gotową zupę doprawiamy pieprzem i solą i podajemy posypane koperkiem.

Porady

Jeśli wywar był gotowany na kurczaku możemy go użyć zamiast udka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy