Zebra

0 (0 ocen)

  • 20 min

Szybkie i pyszne ciasto, które jest doskonałym wyjściem awaryjnym, gdy do drzwi zapukają goście.

  • 20 min

Składniki:

  • 3 szkl. i 2 łyżki mąki pezennej
    2 szkl. cukru
    1 szkl. oleju
    1 szkl. zimnej wody lub oranżady
    4 jajka
    2 op. cukru waniliowego (32g)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki kakao

Zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę.
  • 2. Dodajemy 3 szkl. mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko razem, dodając na zmianę wodę (lub oranżadę) i olej. Ucieramy do uzyskania jednolitej masy.
  • 3. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej wsypujemy 2 łyżki mąki pszennej, a do drugiej 4 łyżki kakao.
  • 4. Do wysmarowanej, podłużnej brytfanny wlewamy na zmianę po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta.
  • 5. Pieczemy 60 min w temp. 160stopni.

Porady

Gdy zamiast wody dodamy do ciasta oranżady, ciasto zyska większą puszystość.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy