ZAPIEKANKA ZIEMIACZANO-PAPRYKOWA

0 (0 ocen)

  • 30 min

Lubię łaczyć różne smaki przypraw

  • 30 min

Składniki:

  • 5-6 dużych ziemniaków
    4-5 parówek
    kilka plastrów szynki konserwowej
    1 duża papryka
    1 mała cebulka
    masło
    1 ząbek czosnku
    20 dag sera żółtego
    papryka ostra i słodka
    oregano i bazylia
    prażona cebula

Zapiekanka ziemiaczano-paprykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki 1. Ziemniaki obrać, osuszyć i pokroić na talarki. Trochę posolić i oprószyć papryką ostrą, dodać wyciśnięty czosnek.
  • wedlina 2. Wędlinę pokroić.
  • papryka 3. Paprykę pokroić w kostkę i wymieszać z posiekaną cebulką.
  • warstwy 4. Układać w nazmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym w następującej kolejności:
    ziemniaki
    poprószyć bazylią i oregano
    papryka z cebulą
    wędlina
    trochę sera
    poprószyć oregano i bazylią
    papryka z cebulą
    ziemniaki
    poprószyć oregano i bazylią oraz słodką papryką
  • ser 5. Pieczemy ok. 1 h w temp. 200 st. 10 min przed końcem pieczenia posypujemy ser z wymieszaną prażoną cebulką. Pieczemy tak by ser się rozpuścił.

Porady

Ilość przypraw dodajemy wg upodobań. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Podajemy z ketchupem bądź inym sosem np. czosnkowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy