5-6 dużych ziemniaków
4-5 parówek
kilka plastrów szynki konserwowej
1 duża papryka
1 mała cebulka
masło
1 ząbek czosnku
20 dag sera żółtego
papryka ostra i słodka
oregano i bazylia
prażona cebula
Zapiekanka ziemiaczano-paprykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, osuszyć i pokroić na talarki. Trochę posolić i oprószyć papryką ostrą, dodać wyciśnięty czosnek.
2.Wędlinę pokroić.
3.Paprykę pokroić w kostkę i wymieszać z posiekaną cebulką.
4.Układać w nazmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym w następującej kolejności:
ziemniaki
poprószyć bazylią i oregano
papryka z cebulą
wędlina
trochę sera
poprószyć oregano i bazylią
papryka z cebulą
ziemniaki
poprószyć oregano i bazylią oraz słodką papryką
5.Pieczemy ok. 1 h w temp. 200 st. 10 min przed końcem pieczenia posypujemy ser z wymieszaną prażoną cebulką. Pieczemy tak by ser się rozpuścił.
Porady
Ilość przypraw dodajemy wg upodobań. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Podajemy z ketchupem bądź inym sosem np. czosnkowym
Komentarze