Zapiekanka z makaronem ze śmietanką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Duża porcją dla całej rodziny. Zapiekanka świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Śmiało można zjeść ją następnego dnia

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • makaron rurki 500g
    mieszanka warzywna morzona lub świeża 500g
    ser żółty 300g
    2 kostki rosołowe
    podwójna pierś z kurczaka
    śmietanka 30% 250 ml
    przyprawa do gyrosa, zioła prowansalskie

Zapiekanka z makaronem ze śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotuj makaron al dente i przełóż go do natłuszczonej wcześniej dużej brytfanki.
    Pokrój pierś z kurczaka w kostkę i podsmaż na patelni, na koniec przypraw przyprawa do gyrosa.
    Mrożone warzywa zalej wrzątkiem i odcedź.
    Kostki rosołowe rozpuść w 3/4 szklanki ciepłej wody.
    na przygotowany makaron wyłóż ulubione warzywa i posyp ziołami. Na warzywa i makaron nałóż pierś z kurczaka. Następnie zalej wszystko wodą z kostki rosołowymi oraz śmietanką.
    Wszystko posyp serem żółtym
    Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok 50 minut

Porady

jeśli lubisz ostrzejsze smaki przypraw warzywa dodatkowo pieprzem cayenne

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy