Zapiekanka z kaszą gryczaną i mortadelą

0 (0 ocen)

Nasza ulubiona potrawa z kaszą gryczaną

Składniki:

  • - 30 dag mortadeli (ja miałam z dodatkiem papryki)
    - 40 dag kaszy gryczanej
    - cebula
    - puszka pomidorów krojonych
    - puszka fasolki czerwonej
    - 3/4 puszki kukurydzy
    - garść oliwek zielonych
    - zioła prowansalskie
    - olej,sól,pieprz
    - 1 op śmietany
    - 3 ząbki czosnku

Zapiekanka z kaszą gryczaną i mortadelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować w osolonej wodzie na miękko.
    W rondelku rozgrzać olej i dodać cebulę pokrojoną w kostkę, usmażyć na złoty kolor. Dodac mortadelę pokrojoną w kostkę,poddusić chwilkę.
    Fasolkę odsączyć i polać zimną wodą. Do rondelka z mortadelą dodać fasolkę, kukurydzę,oliwki,pomidory oraz zioła i przyprawy. Gotować na małym ogniu ok 7-8 min. Całość dodać do ugotowanej gorącej jeszcze kaszy i dokladnie wymieszać. Wszystko przełożyć do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego.
  • 2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę,wymieszać dokładnie ze śmietaną.
    Polać zapiekankę.
    Piec bez przykrywki w temp 180 stopni przez ok 35-40 min.

Porady

do zapiekanki można dodać pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy