Zapiekanka z kalafiorem

0 (0 ocen)

Świetny dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
    150 ml słodkiej śmietanki
    50 g masła
    3 marchewki
    400 g kalafiora
    100 g boczku
    1 cebula

    Sos:
    25 g masła
    20 g mąki
    ½ l mleka
    150 g sera gouda
    1 ząbek czosnku

Zapiekanka z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odlewamy i ubijamy dokładnie z 50 g masła i słodką śmietanką.
  • 2. Kalafior gotujemy 6 minut w osolonej wodzie, odlewamy.
  • 3. Boczek kroimy w kosteczkę, cebulę siekamy drobniutko i razem podsmażamy na złoty kolor.
  • 4. Sos: Masło topimy, osypujemy mąką, dodajemy mleko i szybko mieszamy, by nie powstały grudki. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem i ząbkiem czosnku.
  • 5. W naczyniu żaroodpornym warstwami układamy: ziemniaki, kalafior, boczek z cebulką, sos i na górę ścieramy ser. Zapiekamy ok. 30 minut w temp. 200 st.

Komentarze

Podobne przepisy