Zapiekanka z czerstwych bułeczek

0 (0 ocen)

Słodkie danie na kolację lub podwieczorek

Składniki:

  • 4 czerstwe bułki, 5 dkg rodzynek, 20 dkg twarożku, 2 jajka, 375 ml maślanki, 3 łyżki cukru, łyżka masła

Zapiekanka z czerstwych bułeczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułeczki kroję w kromki.
  • 2. Opłukuję rodzynki.
  • 3. Natłuszczam naczynie żaroodporne i układam warstwami kromki bułki, rodzynki oraz twarożek, aż do wyczerpania składników. Trzeba pamiętać, by na spodzie i na wierzchu znajdowały się kromki bułki.
  • 4. Rozbijam jajka i łączę je z maślanką, cukrem. Takim sosem polewam zapiekankę, a na wierzchu układam wiórki masła.
  • 5. Zapiekankę wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na godzinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy