Zapiekanka warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa oczyszczamy
lub obieramy, myjemy
(pomidory zostawiamy
ze skórką).
Cebule siekamy, kapustę
szatkujemy.
Ziemniaki, selera
i marchewki kroimy
w plastry, cukinie
i paprykę w kostkę.
2.Kalafiora dzielimy
na różyczki. Fasolkę, groszek i kalafiora osobno
blanszujemy w osolonym
wrzątku. Osączamy.
3.Połowę pomidorów kroimy
w plasterki. Natkę pietruszki
i koperek myjemy, osuszamy,
a następnie siekamy.
4.Cebulę rumienimy na rozgrzanym
oleju i przekładamy
do naczynia żaroodpornego.
Wkładamy warzywa (oprócz
całych pomidorów). Posypujemy
zieleniną, solą i pieprzem.
Delikatnie mieszamy.
5.Wlewamy kilka łyżek oleju
i tyle wody, aby przykryć warzywa.
Na wierzchu układamy
całe pomidory. Pieczemy ok.
godziny w temp. 180 °C.
Komentarze