Zapiekanka warzywna

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam warzywa w każdej postaci. Zapieczone w sosie własnym smakują także mojemu 6-letniemu Krzysiowi.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ● 1/4 główki białej kapusty
    ● 1/2 selera
    ● duża papryka
    ● 10 dag fasolki szparagowej
    ● 2 cebule
    ● 10 dag groszku
    ● 1/2 małego kalafiora
    ● 2 małe cukinie
    ● 4-5 ziemniaków
    ● 2 marchewki
    ● 10 pomidorów koktajlowych
    ● sól, pieprz
    ● pęczek koperku
    ● olej
    ● pęczek natki pietruszki

Zapiekanka warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa oczyszczamy
    lub obieramy, myjemy
    (pomidory zostawiamy
    ze skórką).
    Cebule siekamy, kapustę
    szatkujemy.
    Ziemniaki, selera
    i marchewki kroimy
    w plastry, cukinie
    i paprykę w kostkę.
  • 2. Kalafiora dzielimy
    na różyczki. Fasolkę, groszek i kalafiora osobno
    blanszujemy w osolonym
    wrzątku. Osączamy.
  • 3. Połowę pomidorów kroimy
    w plasterki. Natkę pietruszki
    i koperek myjemy, osuszamy,
    a następnie siekamy.
  • 4. Cebulę rumienimy na rozgrzanym
    oleju i przekładamy
    do naczynia żaroodpornego.
    Wkładamy warzywa (oprócz
    całych pomidorów). Posypujemy
    zieleniną, solą i pieprzem.
    Delikatnie mieszamy.
  • 5. Wlewamy kilka łyżek oleju
    i tyle wody, aby przykryć warzywa.
    Na wierzchu układamy
    całe pomidory. Pieczemy ok.
    godziny w temp. 180 °C.

Notka redakcyjna

PPWS_07-2011

Komentarze

Podobne przepisy