Zapiekane jabłka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To bardzo popularny w Rosji deser.

Składniki:

  • ● 3 twarde jabłka
    ● 3 łyżeczki miodu
    ● 6 łyżek płatków migdałów
    ● 3 łyżki wiórków czekoladowych lub startej czekolady
    ● 3 jajka
    ● 3 łyżki cukru
    ● 3 łyżki mąki
    ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 1/2 szkl. śmietany 12-proc.

Zapiekane jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, wydrążamy
    gniazda nasienne i wypełniamy
    połową płatków
    migdałów wymieszanych
    z miodem. Wkładamy do małych
    żaroodpornych miseczek.
    Pieczemy ok. 5 minut
    w piekarniku rozgrzanym do
    temperatury 200 °C.
  • 2. Jajka ubijamy z cukrem do
    białości. Delikatnie mieszamy
    z przesianą mąką, proszkiem,
    a następnie z wiórkami
    czekoladowymi. Wlewamy
    do miseczek z jabłkami.
    Temperaturę obniżamy do
    160 °C i pieczemy 25 minut.
    Wyjmujemy. Jeszcze ciepłe
    polewamy śmietaną i posypujemy
    pozostałymi płatkami
    migdałów.

Porady

Deser po upieczeniu możemy posypać cynamonem.

Notka redakcyjna

PPWS_06-2011

Komentarze

Podobne przepisy