Zamieszana pieczeń drobiowa

0 (0 ocen)

  • 50 min

A na obiad... pyszna , delikatna pieczeń drobiowa z dodatkami , podana na ciepło do młodych ziemniaczków z koperkiem.

  • 50 min

Składniki:

  • 2 duże udka z kurczaka ( u mnie swojskie) ew. 3 mniejsze
    3 duże marchewki
    1/2 opakowania sera feta
    100 g mrożonej fasolki szparagowej

    Dodatkowo:
    jajko , sól , pieprz , przyprawa do kurczaka , zioła prowansalskie
    masło i bułka tarta do wysmarowania formy

    Do dekoracji:
    świeży ogórek , pomidor , por

Zamieszana pieczeń drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczeń-składniki 1. Udka, marchewki i fasolkę ugotować-wystudzić , pokroić w kawałeczki , dodać rozdrobnioną fetę.
  • Pieczeń gotowa do pieczenia 2. Wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładki krem , doprawić , wbić jajko. Wyrobić masę rękoma.
    Formę wysmarować masłem i bułką tartą , włożyć masę ( wierzch udekorować szprycą)
  • upieczona pieczeń 3. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 st. przez 35 min.
  • gotowa pieczeń 4. Gotową pieczeń wyjąć z formy ,pokroić w grubsze plastry ( jeśli podajemy jako danie obiadowe) , udekorować talerz.

Porady

Pieczeń sprawdza się także idealnie na kanapki

Komentarze

Podobne przepisy