Zakwas buraczany do barszczyku

0 (0 ocen)

  • 40 min

dodatek do barszczu wigilijnego

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg czerwonych buraków
    1,5 l przegotowanej ciepłej wody
    2 płaskie łyżki soli
    1 główka czosnku
    1 kromka chleba razowego
    2 listki laurowe
    kilka ziaren pieprzu
    kilka ziaren ziela angielskiego

Zakwas buraczany do barszczyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Buraki oczyszczone obrać i pokroić w cienkie plastry. Czosnek przekroić razem z łupinką Pokrojone buraki włożyć do kamionki lub słoja, dodać przyprawy oraz czosnek. Na wierzch położyć kromkę chleba. Wodę posolić i zalać przygotowane buraki

    Przykryć naczynie gazą lub ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 5-6 dni. Zakwas powinien być klarowny.
    Przecedzić i przelać do butelek. Przechowywać w lodówce do ok miesiąca.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy