Zakwas buraczany

0 (0 ocen)

  • 144 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zawsze korzystamy ze sprawdzonego przepisu. Tym razem skorzystaliśmy z innego, równie dobrego. Polecamy ;)

  • 144 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 litry letniej, przegotowanej wody
    1 kg buraków
    1 marchew
    1 pietruszka
    1 mały seler
    30 g chrzanu
    250 ml kwasu z ogórków kiszonych
    1 główka czosnku
    1 łyżeczka kminku (całego)
    3 łyżeczki soli
    szczypta cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Zakwas

Zakwas buraczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki, marchew, pietruszkę obieramy, kroimy na plastry.
    Chrzan oczyszczamy, kroimy na kawałki (julenka).
    Czosnek obieramy, tzn. nożem go „spłaszczamy, wtedy łatwiej brać.
    Warzywa przekładamy do naczynia z kamionki (wcześniej wyparzonego), dodajemy szklankę kwasu z ogórków, przyprawy, zalewamy letnią wodą.
    Naczynie zakrywamy gazą i odstawiamy na 5-6 dni.
    Powstały kożuch usuwamy, kwas przecedzamy przez drobne sito.
    W lodówce możemy go przechowywać maksymalnie do 6 miesięcy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować