rabarbarowiec drożdżowy z czekoladą

0 (0 ocen)

rabarbar z czekoladą w cieście drożdżowym smakuje wybornie...................SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • mleko ciepłe 300 ml, drożdże świeże 30 gram, cukier 3/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżka, jajka 3 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 650 gram, rabarbar 1 kg, czekolada gorzka Goplana 100 gram, śmietana gęsta 3 łyżki

Rabarbarowiec drożdżowy z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. drożdże wkruszyć do misy robota, wlać ciut mleka i cukru, rozmieszać i zostawić na 20 minut - wsypać mąkę, cukier, dać jajka "L", sok z cytryny, olej i hakiem robota wyrabiać z 8 minut - zostawić do wyrośnięcia
  • etap 2. blacha 25x35 wyłożona papierem do pieczenia - ciasto wyrobić kilka razy i rozciągnąć na dnie blaszki
  • etap 3. obrany rabarbar pokroić w kawałeczki i rozłożyć na cieście przyciskając do ciasta, posypać rabarbar 4-ema łyżeczkami cukru
  • etap 4. piekarnik nagrzać 200 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - ciasto piec około 50 minut, pod koniec można je przykryć folią do pieczenia, ciasto zostawić w blaszce do wystygnięcia
  • etap 5. w kąpieli wodnej rozpuścić kawałki czekolady i wymieszać ze śmietaną gęstą
  • etap 6. polać rabarbar czekoladą i zostawić do zastygnięcia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy