Wykwintna drożdżówka ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto drożdżowe ze śliwkami, a na wierzchu orzechy w karmelu, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    30 g drożdży
    100 g cukru
    ok.120 ml letniego mleka
    1 cukier waniliowy
    60 g masła
    2 łyżki oleju
    1 jajko M

    ok. 700 g śliwek
    150 g orzechów włoskich
    100 g cukru
    2 łyżki śmietany 18%
    1 łyżka miodu
    50 g masła
    1 łyżka masła do posmarowania formy

Wykwintna drożdżówka ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki mąki i odrobiny mleka robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Resztę mąki umieszczamy w misce, dodajemy jajko, wyrośnięte drożdże, miesimy ciasto, mleko dolewając stopniowo, pod koniec mieszenia dodajemy tłuszcz.
    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Orzechy grubo siekamy.
    W rondelku o grubym dnie rozpuszczamy cukier na jasny karmel, dodajemy masło, mieszamy aż się roztopi, dokładamy miód i śmietanę, podgrzewamy wszystko ciągle mieszając, gotujemy chwilę, do momentu gdy masa będzie gładka.
    Wsypujemy orzechy, mieszamy i już nie gotujemy, odstawiamy do przestudzenia.
  • Drożdżówka ze śliwkami 3. Śliwki myjemy, przecinamy na pół, usuwamy pestki, a połówki kroimy jeszcze na ćwiartki.
    Dużą tortownicę (30 cm średnicy) smarujemy masłem i wykładamy ciastem.
    Na wierzchu układamy śliwki, posypujemy orzechami w karmelu.
    Odstawiamy żeby ciasto podrosło.
  • drożdżówka ze śliwkami po upieczeniu 4. Pieczemy w 180 *C ok. 40 minut .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy