Wołowina z warzywami i majonezem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy
papierowym ręcznikiem i kroimy
w plastry. Lekko rozbijamy,
oprószamy solą, pieprzem i przyprawa uniwersalna.
Układamy w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym
wysmarowanym tłuszczem.
2.Warzywa obieramy, myjemy
i kroimy w plasterki lub ścieramy
na tarce. Na mięso warstwami
wykładamy warzywa. Każdą
warstwę lekko posypujemy solą,
pieprzem i przyprawa uniwersalna, a ostatnią
smarujemy majonezem. Przykrywamy
folią aluminiową
i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury
200 °C na ok. 30 minut. Odkrywamy
i pieczemy ok. 15 minut,
aż do odparowania płynu.
3.Gdy warzywa i mięso będą
miękkie, posypujemy startym
żółtym serem i zapiekamy bez przykrycia do czasu zrumienienia
sera.
Porady
Podajemy z ziemniakami lub frytkami i surówką. Do farszu możemy dodać kilka pokrojonych pieczarek.
Komentarze