Wołowina z warzywami i majonezem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis ten wiele lat temu dostałam od znajomego z pracy i do dziś wykorzystuję w swojej kuchni. Danie wszystkim bardzo smakuje.

Składniki:

  • ● 40 dag mięsa wołowego
    ● 2 marchewki
    ● 2 pietruszki
    ● 1 seler
    ● 3 cebule
    ● słoik majonezu
    ● 15 dag żółtego sera
    ● sól
    ● pieprz
    ● przyprawa uniwersalna

Wołowina z warzywami i majonezem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy
    papierowym ręcznikiem i kroimy
    w plastry. Lekko rozbijamy,
    oprószamy solą, pieprzem i przyprawa uniwersalna.
    Układamy w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym
    wysmarowanym tłuszczem.
  • 2. Warzywa obieramy, myjemy
    i kroimy w plasterki lub ścieramy
    na tarce. Na mięso warstwami
    wykładamy warzywa. Każdą
    warstwę lekko posypujemy solą,
    pieprzem i przyprawa uniwersalna, a ostatnią
    smarujemy majonezem. Przykrywamy
    folią aluminiową
    i wstawiamy do piekarnika
    nagrzanego do temperatury
    200 °C na ok. 30 minut. Odkrywamy
    i pieczemy ok. 15 minut,
    aż do odparowania płynu.
  • Wołowina z warzywami i majonezem 3. Gdy warzywa i mięso będą
    miękkie, posypujemy startym
    żółtym serem i zapiekamy bez przykrycia do czasu zrumienienia
    sera.

Porady

Podajemy z ziemniakami lub frytkami i surówką. Do farszu możemy dodać kilka pokrojonych pieczarek.

Notka redakcyjna

PPK_01-2009

Komentarze

Podobne przepisy